`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2021/01/06

Richard M. Stallman

People

Stallman, staat al lang bekend om zijn extreme toewijding aan de zaak van vrije software. Hij leidde het GNU project om een ​​Unix-achtig besturingssysteem (OS) te produceren, dat door iedereen vrij zou kunnen worden gebruikt, en aangepast. GNU-software werd een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem (OS) dat de meeste mensen tegenwoordig Linux noemen—tot grote ergernis van Stallman, die gelooft dat de GNU-componenten belangrijk genoeg zijn om het pakket GNU/Linux te noemen. 

Open source licentieverschillen

Richard Stallman richtte in 1983 het GNU project op, zodat mensen computers konden gebruiken die alleen vrije software gebruikten, waardoor verdere modificatie van programma's die oorspronkelijk door anderen waren geschreven, mogelijk was. Hij richtte, in 1985, een non-profitorganisatie op, de Free Software Foundation, om het project formeler te organiseren. Stallman vond ook copyleft uit, een wettelijk mechanisme om de vrije status van een werk aan gewijzigde versies te behouden en implementeerde dit via de GNU General Public License (GPL). Deze licentie is sindsdien twee keer herzien, bekend als de GPL versie 2[1] en versie 3.[2] De rechtbanken, voornamelijk in de Verenigde Staten (United States), hebben sindsdien geworsteld met de auteursrecht (copyright), contractuele en patentkwesties die voortvloeien uit vragen over de rechtsgeldigheid van de GPL en andere dergelijke buitensporige open source licenties.

  Revolution OS - 2001 - Film documentary

  Synopsis: Revolution OS is a 2001 documentary film that traces the twenty-year history of GNU, Linux, open source, and the free software movement.

  Directed by J. T. S. Moore, the film features interviews with prominent hackers and entrepreneurs including Richard Stallman, Michael Tiemann, Linus Torvalds, Larry Augustin, Eric S. Raymond, Bruce Perens, Frank Hecker and Brian Behlendorf.


  Source:

  Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (bron wikipedia) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

  Ook belangrijk is Stallmans filosofische, politieke en juridische werk ten behoeve van vrije software (Free as in Freedom). Richard Stallman richtte in 1985 de Free Software Foundation (FSF) op om te pleiten tegen de verspreiding van propriëtaire "closedsource"-software. In 1989 had hij de GNU General Public License (GPL) opgesteld, een "copyleft" softwarelicentie die gebruikers de vrijheid garandeert om software te wijzigen, zolang ze de resulterende code onder dezelfde licentie delen.

  Richard Stallman heeft decennia lang de wereld rondgereisd om de voordelen van vrije software te prijzen. Voordat hij op reis gaat om een ​​toespraak te houden, stuurt hij regelmatig een lange e-mail waarin hij zijn voorwaarden beschrijft.

  Stallman is legendarisch vanwege zijn koppigheid en ideologische onbuigzaamheid. Organisatoren van evenementen die Stallman willen hosten, mogen de termen "Linux" of "open source" niet gebruiken—een term die hij beschouwt als een opzettelijke afwijzing van de morele houding die wordt geïmpliceerd door de term "free software."

  Stallman doet ook een aantal suggesties die niets met politiek of software te maken hebben.

  "Als je een gastheer voor me kunt vinden die een vriendelijke papegaai heeft, zal ik heel erg blij zijn", schreef Stallman in een uitgave van 2012 van de e-mail. Hij vroeg zijn gastheren echter om geen papegaai voor hem te kopen.

  "Als je een gevangen wilde papegaai koopt, bevorder je een wrede en verwoestende praktijk, en de papegaai zal emotioneel littekens oplopen voordat je hem krijgt", schreef hij.

  Decennia lang, heeft Stallman geweigerd om propriëtaire software (closedsourcesoftware) te gebruiken, wat betekende dat hij zich moest afmelden voor veel hedendaagse technologieproducten. Als organisatoren zijn toespraak willen streamen, moeten ze ervoor zorgen dat dit gebeurt met volledig vrije software—een niet-triviale uitdaging in een wereld waar zoveel videostreamingsoftware eigendom/gesloten/propriëtaire is.


  Er zijn verschillende organisaties in het FOSS-domein die richtlijnen en definities geven met betrekking tot softwarelicenties. De Free Software Foundation houdt niet-uitputtende lijsten bij van softwarelicenties volgens de The Free Software Definition en licenties die de FSF als niet vrij beschouwd om verschillende redenen.[21] De FSF maakt bovendien onderscheid tussen vrije softwarelicenties die compatibel of incompatibel zijn met de FSF licentie naar keuze, de copyleft GNU General Public License. Het Open Source Initiative stelt een lijst op van gecertificeerde open source licenties volgens The Open Source Definition.[22] Ook heeft het Debian-project een lijst met licenties die hun Debian-richtlijnen voor vrije software volgen.[23]

  Vrij en open-source licenties worden doorgaans in twee categorieën ingedeeld: licenties met als doel minimale eisen te stellen aan hoe de software kan worden herverdeeld (permissieve licenties), en de beschermende share-alike (copyleft-licenties).

  Een voorbeeld van een copyleft-vrije softwarelicentie is de vaak gebruikte GNU General Public License (GPL), ook de eerste copyleft-licentie. Deze licentie is bedoeld om alle gebruikers onbeperkte vrijheid te geven en te beschermen om de software te gebruiken, te bestuderen en privé aan te passen, en als de gebruiker zich houdt aan de voorwaarden van de GPL, de vrijheid om de software te herdistribueren of eventuele wijzigingen daarop. Alle wijzigingen die door de eindgebruiker worden aangebracht en opnieuw worden verspreid, moeten de broncode hiervoor bevatten en de licentie voor afgeleid werk mag geen aanvullende beperkingen opleggen die verder gaan dan wat de GPL toestaat.[24]

  Voorbeelden van permissieve vrije softwarelicenties zijn de BSD-licentie en de MIT-licentie, die onbeperkte toestemming geven om de software te gebruiken, bestuderen en privé aan te passen, en die slechts minimale vereisten voor herdistributie bevatten. Dit geeft een gebruiker de toestemming om de code te gebruiken als onderdeel van closed-source software of software die is uitgebracht onder een propriëtaire softwarelicentie.

  Er was enige tijd discussie over de vraag of software in het publieke domein en licenties in het publieke domein kunnen worden beschouwd als een soort FOSS-licentie. Rond 2004 betoogde advocaat Lawrence Rosen in het essay "Waarom het publieke domein geen licentie is" dat software niet echt in het publieke domein kan worden gelaten en daarom niet kan worden geïnterpreteerd als een zeer tolerante FOSS-licentie[25], een standpunt dat op tegenstand stuitte. door Daniel J. Bernstein en anderen.[26] In 2012 werd het geschil eindelijk opgelost toen Rosen de CC0 als een open source licentie accepteerde, terwijl hij toegaf dat, in tegenstelling tot zijn eerdere beweringen, afstand kan worden gedaan van het auteursrecht, gesteund door beslissingen van het negende circuit.[27]


  Dit is een nieuwe webpagina


  Lees verder op


  What links here


  Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

   
  Map
  Info