`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2020/12/28

Producing Open Source Software

 Chapter 2. Getting Started

Starting From What You Have » Choose a Good Name » Own the Name in the Important Namespaces » Have a Clear Mission Statement » State That the Project is Free » Features and Requirements List » Development Status » Development Status Should Always Reflect Reality » Downloads » Version Control and Bug Tracker Access » Communications Channels » Developer Guidelines » Documentation » Availability of Documentation » Developer Documentation » Demos, Screenshots, Videos, and Example Output » Hosting » Choosing a License and Applying It » The "Do Anything" Licenses » The GPL » How to Apply a License to Your Software » Setting the Tone » Avoid Private Discussions » Nip Rudeness in the Bud » Codes of Conduct » Practice Conspicuous Code Review » Case study » Be Open From Day One » Waiting Just Creates an Exposure Event » Opening a Formerly Closed Project » Announcing

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (via producingoss.com) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus


Hoofdstuk 2. Ermee beginnen

Het starten van een vrij softwareproject is een tweeledige taak. De software moet gebruikers verwerven, en het moet  ontwikkelaars/developers verwerven. Deze twee behoeften zijn niet noodzakelijk met elkaar in conflict, maar de interactie daartussen voegt enige complexiteit toe aan de eerste presentatie van een project. Sommige informatie is nuttig voor beide doelgroepen, andere is alleen nuttig voor de een of de ander. Beide soorten informatie moeten het principe van presentatie op schaal onderschrijven: de mate van gedetailleerdheid die in elke fase wordt gepresenteerd, moet overeenkomen met de hoeveelheid tijd en moeite die de lezer in die fase heeft gestoken. Meer inspanning moet altijd resulteren in meer beloning. Wanneer inspanning en beloning niet betrouwbaar correleren, zullen de meeste mensen hun geloof verliezen en stoppen met het investeren van moeite.

Het gevolg hiervan is dat het uiterlijk ertoe doet. Programmeurs, vooral, geloven dit vaak niet graag. Hun liefde voor substantie boven vorm is bijna een punt van professionele trots. Het is geen toeval dat zoveel programmeurs een antipathie tonen voor marketing en public relations, en ook niet dat professionele grafisch ontwerpers vaak geschokt zijn over de ontwerpen die programmeurs zelf bedenken.

Dat is jammer, want er zijn situaties waarin vorm inhoud is en projectpresentatie er daar één van is. Het allereerste dat een bezoeker bijvoorbeeld over een project leert, is hoe de homepage eruitziet. Deze informatie wordt geabsorbeerd voordat de daadwerkelijke inhoud van de site wordt begrepen — voordat de tekst is gelezen of er op links is geklikt. Hoe onrechtvaardig het ook is, mensen kunnen het niet laten om meteen een eerste indruk te krijgen. Het uiterlijk van de site geeft aan of er zorg is besteed aan het organiseren van de presentatie van het project. Mensen hebben extreem gevoelige antennes om de investering in zorg te detecteren. De meesten van ons kunnen in één oogopslag zien of een startpagina snel is samengesteld of serieus is nagedacht. Dit is het eerste stukje informatie dat uw project naar voren brengt, en de indruk die het creëert, zal door associatie worden overgedragen op de rest van het project.


Dit is een nieuwe webpagina

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info